Danas sv. Rok – Danas pogreb Mile Grdića u Nikšiću i Milana Katića u Cetingradu

16 kol

Danas je sv. Rok ili Roko, franjevački trećoredac. Njegova popularnost bila je tolika da su mnoge legende donekle osvijetlile njegov lik, ali i bacile svojevrsnu sjenu.

Sv. Rok rođen je oko 1295. godine u Montepellieru. Ostao je rano bez roditelja, Svoje imanje je podijelio siromasima, a sam se zaputio na hodočašće u Rim. U to je vrijeme kuga harala Italijom te se Rok zaustavljao u pojedinim mjestima poslužujući okužene. Vraćajući se iz Rima i sam je obolio u Piacenzi, povukao se u šumu da ne zarazi druge. Pobožna legenda kaže da mu je svaki dan jedan pas donosio komad kruha. Prizdravivši vratio se u svoj kraj, koji je bio u ratu pa su ga optužili kao uhodu te smjestili u zatvor u kojem je umro 1327. godine.

U župi Cvitović sv. Rok je proslavljen u prošlu nedjelju.

160816b

Danas je pomalo oblačno u slunjsko-plitvičkom kraju.

U utorak 16. kolovoza gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodi misno slavlje u Perušiću u obnovljenoj crkvi Sv. Križa u 17 sati. Tom prilikom biskup će blagosloviti oltar. Suslavit će brojni svećenici biskupije na čelu s mjesnim župnikom Josipom Štefančićem.

160816x

Jutros je oblačno iznad Slunja

160816d

Doručak u parku jutros

                      †

Preminuo je MILAN KATIĆ iz Komesarca 148 zvani Doktor u 62. godini života. Bit će pokopan danas 16. kolovoza u 14 sati u Cetingradu. Za njim žali supruga Draga, sinovi Miroslav i Mario, kćerke Marijana i Dragana i ostala rodbina.

Preminula je u Australiji (Sidny) 4. kolovoza 2016. godine JANJA MOĆAN iz Blagaja 5. Rođena je 1941. u Blagaju od oca Jose Moćan i majke Ane r. Mujić a u Australiju je odselila prije 50 godina. Bit će pokopana u Blagaju 17. kolovoza u 16 sati nakon mise u župnoj crkvi.  

Danas je na groblju u D. Nikšiću u 16 sati pokopan MILE GRDIĆ koji je preminuo u Zagrebu a živio je u Hrv. Leskovcu. Za njim žali supruga Jelena te kćerke Renata i Marina

160816c

Danas je na groblju u Nikšiću pokopan Mile Grdić (r.1952.) uz vojne počasti i svete obrede!