Nakon Velike Gospe – Oblačno

17 kol

Grešne strukture – Nakon svetkovine Velike Gospe vraćamo se u našu svakodnevnicu. Istina u slunjskom kraju sutra se okupljamo u Rakovici na slavlje sv. Jelene. Ali, Velika je Gospa dala pečat ovom mjesecu. Narod je pohrlio u svetišta, kapele i crkve, neke skrivene negdje u šumici a neke na vidljivim mjestima. Narod je molio, pjevao ali ne da “nastupi” i pobere pljesak nego u spontanosti i otvorenosti Gospi i Kristu Spasitelju. Poput one udovice iz evanđelja koja je svoj skromni prilog ali zapravo sve što je imala darovala. Drugi to nisu primijetili. Promatrači, oni koji pristupaju hodočašćima kao objektu istraživanja, vidjet će ono izvanjsko. Vidjet će ono što žele vidjeti i čuti a promaknut će im ono bitno. Tako će iz poruka naših biskupa vidjeti samo političke poruke.. A mogu li biskupi šutjeti o “grešnim strukturama” ? Grešne strukture su izglasani zakoni po kojima je moguća pljačka siromašnijih ili po kojima se štite ubojice. Biskup koji na to upozorava nekima je staromodan, takav se tobože bavi politikom. Zanimljivo da su tako i za vrijeme komunizma biskupe nastojali podijeliti na one “narodne” i one koji to nisu. Cilj je bio napraviti razdor u crkvi, među klerom i vjernicima. Božji je narod to znao pročitati i nijenasjedao manipulacijama.  

170816b

Danas je u slunjskom kraju pomalo oblačno. Tiho je i povremeno se pokaže sunce. Miris jeseni osjeća se posvuda…Turistička sezona ne popušta. Kroz Slunj prolaze tisuće putnika. Povremeno je u Rastokama kao u mravinjaku.

Danas je u maloj župu Blagaj pogreb. Umrla je u Australiji Janja Moćan koja će biti pokopana u Blagaju. Sestre su joj u Kanadi, Slunju. Skupit će se na pogreb. Ovo govori o raspršenosti našega naroda. Ne samo iz Blagaja nego iz mnogih mjesta  više je ljudi u dalekim zemljama nego u samom mjestu.

170816c

Počeli su radovi na stubištu u ulici V. Nazora. Ove povijesne kamene stube posve su se izlizale i postale opasne za starije osobe. Oštećeno kamenje je odstranjeno i stavljena betonska podloga. Na podlogu će doći posve nove kamene stube. Tako će ove stube i dalje biti u funkciji i dati ljepši izgled ovoj komunikaciji između apoteke i srednje škole. Radove izvodi Tehno promet iz Ozlja a investitor je Grad Slunj. Svoju suglasnost za radove dao je i Konzervatorski ured iz Karlovca. Uz kolektor, čija je izgradnja u tijeku, ovo je drugi objekt koji će biti važan za svakodnevni život građana Slunja.

 

170816d

Pogled prema ulici V. Nazora i stubama

 

170816e

Na slunjskoj “šterni” mnogi se napiju vode. Ove djevojčice peru jabuke koje su našle tu negdje u blizini pod stablom jabuke

170816f

Danas u 16 sati, nakon mise u župnoj crkvi u Blagaju, pokopana je na blagajskom groblju Janja Moćan. Rođena je 1941. Kao djevojka otišla je u daleku Australiju gdje je preminula 4. kolovoza. Nije se udavala. Zaželjela je biti pokopana u rodnoj grudi. Ta joj se želja ispunila. Danas je, okružena rodbinom i znancima, pokopana u blagajskom groblju. Bila joj laka rodna hrvatska gruda!