Uska vrata – Mise po našim crkvama – Borba za duše naše djece – Proljeće crkve u Africi

21 kol

Uska vrata – Isus obilazi sela i gradove: ne samo priproste, obespravljene nego i one u gradovima. Nitko nije isključen od poziva u Božje kraljevstvo. Jedan mu anonimni slušatelj postavlja pitanje: “Gospodine, je li malo onih koji se spašavaju?”. Isus ne odgovara izravno nego: “Borite se da uđete na uska vrata!” Poruka uskih vrata traži određenu mjeru. Bog nas ne spašava automatski nego je spasenje i naše djelo. Kroz uska vrata ne možemo proći s teretima, velikom prtljagom. Moramo ostaviti teret oholosti, egoizma… A prtljage nam se ponekad teško odreći. Puno toga znamo natovariti na sebe. Isus završava teškim riječima: neki će moliti pred zatvorenim vratima da uđu ali im nema pomoći! Oni će čak govoriti da su s Gospodinom jeli i pili ali im to neće pomoći. Upravo je sada vrijeme da uđemo na “uska vrata”. Vrijeme je milosni  Božji dar. Ono se ne ponavlja! Ako smo susreli prijatelja nakon mnogo godina vjerojatno ga nismo mogli prepoznati: godine i bolest su ga promijenile. Ne možemo jednostavno priznati da je to onaj koji je s nama išao u školu, igrali se, zabavljali. Još ako je neka teška bolest uzela svoj danak! Možemo zamisliti onda kako ni Bog neće u nama prepoznati svoje dijete na kraju našega života. Na krštenju smo postali djeca Božje ali jesmo li ostali i rasli kao djeca Božja? Možda ni sami nećemo tražiti da uđemo jer smo od sebe napravili rugobu kojoj nije mjesto među sinovima Božjim?  

210816b

Sa mise jutros u 8 sati u Slunju

Danas su mise u Slunju u 8 i 11 sati. Misu u 11 sati izravno prenosi Radio Slunj! U Blagaju u 14 sati!

210816c

U 11 sati u Slunju

210816d

U Slunju u 11 sati

Borba za duše naše djece – Bog dragi zna jesu li naši roditelji svjesni kakva se borba vodi za duše njihove djece. Djeca su izložena neprijatelju čovjeka koji vješto koristi medije, tehnologiju, zabavu pa i šport da zarobi dušu djece. Kao što je nametnuta moda koju će nositi, brza hrana, idoli zabave tako je nekako nametnuta i “vjera” od koje će živjeti. Sadržaj vjere koju otac laži propagira je praznina i samo praznina. Vodi se pravi rat, potiho i na “demokratski” način kojemu je cilj zarobljavanje duša naše djece i mladih. Naša djeca koja su krenula evanđeoskim putem a to je Prva pričest, Krizma, sudjelovanje u svetim obredima, ministriranje…grubo je nekad prekinuto. Možda i sami roditelji sudjeluju nesvjesno u “prodaji” duša svoje djece ocu laži koji se vješto kamuflira u dobrotvora i humanistu. Hoće li na kraju,  kad se zatvore vrata vremena, Božja dobrota prepoznati u toj djeci koja su “obavila” pričest i krizmu, doista djecu Božju, sinove vječnosti ili će u njima vidjeti neke nakaze kojima nema mjesta  za stolom vječnosti? Prvi korak je udaljavanje djece od nedjeljne mise, euharistije, tog velikog Srca koje daje život i održava nas u božanskom životu. Mogu li roditelji biti neprijatelji svoje djece? Nažalost, mogu. Mogu biti grobari njihovih duša.

Proljeće kršćanstva u AfriciKardinal Francis Arinze, umirovljeni pročelnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, osvrnuo se u razgovoru za The Wanderer na izniman rast Crkve u Africi, povijesnu pozadinu katolicizma na tom kontinentu te na izazove i nade s kojima se Crkva suočava u tom dijelu svijeta.

Vjera u Africi cvjeta: od dva milijuna do oko 200 milijuna katolika samo u prošlom stoljeću. Dio objašnjenja te evangelizacijske eksplozije kardinal Arinze – inače sam Afrikanac, podrijetlom iz Nigerije – vidi u velikom misionarskom zalaganju, Providnosti koja je pripremila stanovnike Afrike na primanje kršćanstva kroz njihovu prethodnu religijsku pozadinu, kao i spremnosti prvih Afrikanaca da prime misionare, koji su gradili škole i promicali napredak stanovništva.

Premda se Kristovo evanđelje ne povećava u sadržaju tijekom vremena, ono može rasti u broju glasova koji ga naviještaju, u broju srdaca koja su ga upila, u broju načina kako ga se može živjeti. Crkva je bila dobra vijest za Afriku – rekao je kardinal.

Časne sestre u Slunju – Danas je župu Slunj i župnika posjetila sestra Emanuela Rakocija, sestra milosrdnica sv. Vinka koja radi u Rijeci a rodom je iz Žalčeve Kose. A na misi u 11 sati sudjelovala je sestra Veronika Petrović iz Srednjeg sela a koja radi u Zagrebu. Ovo bilježimo zato što se časne sestre rjetko vide u slunjskom kraju. Dobro je podsjetiti da sestre ne padaju iz neba nego se rađaju u obitelji i onda se odlučuju poći putem redovničkog života. Inače je živućih časnih sestara iz slunjskog kraja 19 koje su u raznim redovničkim zajednicama. U zadnje vrijeme nema novih kandidatkinja za časne sestre.

210816e

Sestra Veronika danas na misi u Slunju

210816f

U Blagaju danas nakon mise u 14 sati

210816g

Trg Zrinskih Frankopana u Slunju u 16.30 sati

Oko 16.30 sati u Slunju je bio prolom oblaka. S kišom je počela padati tuča veličine lješnjaka ali je ubrzo prestala i pojavilo se sunce prije 17 sati. Iako je tuča padala kratko i ne baš tako gusto bilo je dovoljno da ošteti limariju skupih automobila…Neki su sklonili automobile pod stablo ako su imali priliku.