Gospić: tiskovna konferencija o proslavi Dana mučenika

23 kol

Danas je u 11.30 sati u zgradi biskupija održana tiskovna konferencija u povodu proslave Dana mučenika na Udbini. Slučajna je koincidencija da se upravo danas u Europi obilježava Dan žrtava totalitarnih sistema koji su najveća sramota Europe. Dan hrvatskih mučenika vezan je uz ovaj datum: slavi se u subotu iza 23. kolovoza na Udbini. Konferenciju je otvorio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić a sudjelovali su biskup u miru mons. Mile Bogović, zauzeti novinar Zvonko Ranogajec, župnik na Udbini vlč. Josip Šimatović. Slavlje ove godine pada 27. kolovoza. Ovaj dan mučenika već ima svoju formu. Počinje križnim putem u 9 sati sa Krbavskog polja do crkve. Misu će predvoditi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. Očekuju se biskupi iz Hrvatske i BiH.

Biskup u miru mnos. Mile Bogović predstavio je knjigu “Crkva hrvatskih mučenika na Udbini – od ideje do ostvarenja”. Uz biskupa Bogovića suautor je ove vrijedne knjige Ante Bežen. Izdavač je Biskupija i Nacionalno svetište hrvatskih mučenika na Udbini. Na 440 stranica enciklopedijskog formata knjiga je opremljena velikim brojem fotografija. Evo važnijih poglavlja: Priprema izgradnje, Izgradnja, Dani hrvatskih mučenika na Udbini, Upravna, nadzorna i stručna tijela izgradnje crkve, Promidžbena potpora, Darovi i druge potpore, Prigodni članci o Crkvi hrvatskih mučenika, Inicijative za budućnost, Biskup Mile Bogović, pokretač i nositelj  projekta, Kronika crkve hrvatskih mučenika na Udbini, Kalendar hrvatskih mučenika.

Novinar i angažirani vjernik g. Zvonko Ranogajec predstavio je zidni kalendar Crkve hrv, mučenika za 2017. godinu. Ova su put stavljene fotografije i povijesti svetišta.

Udbinski župnik i čuvar svetišta na Udbini vlč. Josip Šimatović govorio je o samoj proslavi Dana mučenika koja počinje trodnevnicom.

Na kraju jedno iznenađenje: biskup mons. Zdenko Križić slavi dana imendan. Brojni prijatelji, znanci, svećenici i redovnici, časne sestre zaželjele su svome biskupu sretan imendan i uspješan rad u njivi Gospodnjoj.

230816b

Sa tiskovne konferencije

230816c

 

230816d

Imendanska torta