Danas spomendan Pavlovih učenika Timoteja i Tita – Krštenje devetog djeteta – Preminuo Ivan Paulić – Sjednica Povjerenstva za 1991. godinu

26 sij

Nakon jučerašnjeg blagdana Obraćenja sv. Pavla, danas slavimo njegove učenike Timoteja i Tita. Bili su učenici sv. Pavla apostola. Najprije su ga pratili na njegovim velikim misijskim putovanjima. O tomu nam svjedoče i pisma – poslanice koje im je uputio, sačuvane u kanonu novozavjetnih knjiga. Obojici je Pavao povjerio vođenje mladih kršćanskih zajednica koje su nastale nakon njegova propovijedanja i krštavanja. Timotej je vodio zajednicu u Efezu, a Tit u Kreti. Bili su dakle biskupi, predsjedatelji zajednica i za njih se morali skrbiti. Kako nam je tradicija svjedoči obojica su bili samozatajni ljudi, vjerni evanđelju i ustrajni u ispovijedanju kršćanske vjere. Čini se da je Timotej umro u Efezu, ubili su ga svećenici božice Dijane oko 100. godine. Tit je umro u Kreti kao biskup.

Jutros su dva stupnja ispod ništice u slunjskom kraju. Uglavnom je vedro i bit će danas toplije nego ovih dana.

Krštenje devetog djeteta – Donosimo vijest koja zaslužuje veću pažnju od političkih skupova i aktivnosti političara. Vijest kaže da je u subotu, 23. siječnja 2016. godine, u župnoj crkvi Isusova uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu na svetoj misi u 18 sati, pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski krstio je maloga Franu Sirovinu, deveto dijete u obitelji Ilije i Danijele Sirovina. Biskup Gorski u propovijedi je istaknuo vrlo važno značenje sakramenta krštenja: “Kao što roditelji daju djetetu snagu tijela, tako mu Bog daje snagu Duha.”
Pri kraju svete mise biskup Gorski čestitao je i zahvalio se obitelji Sirovina na otvorenosti životu, a župnik Ivica na posjeti biskupa Sesvetskom Kraljevcu.

Sjednica Povjerenstva za 1991. – Večeras u 17 sati u gradskoj vjećnici održana je još jedna sjednica Povjerenstva za obilježavanje 1991. godine. Ovo povjerenstvo želi proanalizirati i objektivno osvijetliti dramatičnu 1991. godinu. Sudionici ovog vremena koji su bili na odgovornim dužnostina u policiji, vojsci, civilnoj zaštiti, raznim ustanovama, žele mlađim generacijama ostaviti istinu o hrabrom otporu agresoru, o nadljudskom naporu da zadrže prodor agresorskih horda prema zapadu i presijecanju domovine. Prije idućeg sastanak svi će poslati pisano viđenje događanja koje će onda biti prodiskutirano. Ovako će se pomalo roditi knjiga koja će ostati dragocjen pisani trag mlađim generacijama. 

 

260116a