Nedjelja 4. rujan: ostati Isusov učenik pod svaku cijenu – Uz vojne počasti pokopan Jure Lalić

4 ruj

Nedjeljno jutro ima posebni miris i toplinu. Osjećamo se zagrljeni Božjom dobrotom. U našem hodu preko zapreka i kušnji osluškujemo poruku koja nam daje snagu za novi korak…Jutros je slavljena misa u 8 sati u slunjskoj crkvi. Navještaj riječi. Ponekad zaboravimo bitne stvari, nekad nas brige zaslijepe. Zato nas Božja riječ podsjeća, ispravlja, hrabri…A jutros je Božja riječ neobično zahtjevna: Isus traži da, ako želimo biti njegovi učenici, zamrzimo roditelje, djecu pa i svoj život. Želi nam reći da nas ništa ne smije odvojiti od njegovog puta. Ili drugačije rečeno: onaj koga rodbinske veze sprječavaju da pođe za Kristom, treba ih prekinuti! Inače nije njegov učenik. Hod za Kristom nadilazi krvne i rodbinske veze. Mi gradimo svoje kule i vodimo svoje ratove. Ali, kule i dvore, koje radimo bez Krista, ostaju nedovršeni i smiješni. Isto tako, ratove koje vodimo za karijeru, uspjeh, bogatstvo, slavu, već su izgubljeni ako se odvojimo od Krista. Jednostavno se danas pitamo: jesam li spreman biti i ostati Isusov učenik? Ako to doista želim onda ništa nije važnije od njega. S Kristom dobivamo ne samo bitku nego i rat! 

040816b

Jutros je slavljena misa u 8 sati u slunjskoj crkvi koju je predvodio i propovjedao vlč. Milenko Majić, vojni kapelan. Druga misa u 11 sati koju prenosi izravno Radio Slunj.

040816c

U Slunju u 11 sati

040816d

U Slunju u 11 sati

Još je danas u 16 sati pogreb Jure Lalića a nakon sprovoda misa.

U Blagaju misa u 14 sati.

040816e

Danas u 16 sati na slunjskom je groblju uz vojne počasti i vatrogasnu sirenu pokopan JURE LALIĆ.  Rođen je 1938. Vjenčao se s Katom Lesar 1962. godine s kojom je podigao troje djece: Ivica, Marica i Alenka. Bio je vrstan majstor, a redovito je dolazio u crkvi i bio aktivan u župskoj zajednici. Bio je marljiv radnik, sudionik domovinskog rata, dugogodišnji  član DVD-a Slunj. Pred mrtvačnicom od Jure se oprostio predsjednik DVD-a Mijo Močilac emotivnim riječima. Nakon pogreba slavljena je misa zadušnica u župnoj crkvi.

U Ludbregu 30.000 hodočasnika – Hodočasnici iz različitih krajeva Hrvatske i inozemstva okupili su se u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u subotu 3. rujna na pobožnostima i slavljima u čast Presvete Krvi. Na Svetu subotu u ludbreško svetište već tradicionalno dolaze vjernici organizirano autobusima iz mnogobrojnih župa sa svojim župnicima. Ove se godine okupilo oko 30 000 hodočasnika iz 140 župa i drugih molitvenih zajednica. Od ranih jutarnjih sati imali su prigodu pristupiti sakramentu ispovijedi te sudjelovati na misama…Središnje slavlje u zavjetnoj kapeli predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak uz sudjelovanje 150 svećenika za oltarom i u ispovjedaonicama. S biskupom su suslavili i Franc Režonja, generalni vikar biskupije Murska Sobota, te Istvan Morton iz Biskupije Szombathely. Misi je prethodila velika svečana hodočasnička procesija s pokaznicom Presvete Krvi od župne crkve Presvetog Trojstva do prostora slavlja.

Slavlje Male Gospe u Borićevcu – Gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović predslavio je u subotu 3. rujna svečanu misu uz svetkovinu župe Boričevac, Rođenje BDM. Uz brojne Boričevljane prognane tijekom Drugog svjetskog rata koji tradicionalno dolaze u svoj rodni kraj na Malu Gospu, uz predvodnika i mjesnog župnika vlč. Dinu Rupčića suslavili su župnik Gračaca fra Tino Labrović, te svećenici Gabrijel Bratina i umirovljeni Josip Sušić iz riječke Drenove kao i trajni đakon Tomislav Sikavica.