Vojno hodočašće na Udbinu -Preminuli Mare Cindrić i Miro Nikolić

9 ruj

Današnji dan ušao je u kolektivno pamćenje hrvatskog puka. Na današnji dan 1493. na Krbavskom polju izginuo je “cvijet hrvatske mladosti”. Poraz hrvatske vojske od strane Turaka našao je odjeka u Europi. Ovaj datum nije prošao nezapažen oružanim snagama Republike Hrvatske. Kapelani Karlovačkog vojnog dekanata sa svim zapovjednicima HKoV-a, na čelu sa zapovjednikom general-pukovnikom Matom Ostovićem, dogovorili su hodočašće Hrvatske kopnene vojske u petak 9. rujna 2016. godine. Odlučeno je da je najprikladnije mjesto Udbina.

Danas su pripadnici kopnene vojske RH hodočastili na Udbinu i sjetili se svojih pređa koji su ginuli za slobodu. U 9.30 sati počeo je križni put sa Krbavskog polja prema crkvi. U hodočašću je sudjelovalo više od 600 vojnika. Križni put je vodio mons. Tomislav Rogić, dosadašnji čuvar ovog svetišta na Udbini a odnedavno šibenski biskup. Tekstovi su nabijeni nadom i vjerom. Patnja, umiranje za druge nije gubitak sebe nego ljubavlju pobjeđujemo smrt. Vojnici su se od Krbavskog polja penjali prema svetištu na brdu zaustavljajući se kod svake od 14 postaja. Bilo je impresivno vidjeti toliki broj vojnika ujedinjene u molitvi. U 10.30 počela je misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan a pridružili su mu se biskup domaćin mons. Zdenko Križić, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i biskup u miru mons Mile Bogović. Oko njih su vojni kapelani koji s vojnicima dijele svakodnevnicu. Za novim orguljama svira i vodi zbor župnik vlč. Josip Šimatović. Biskup domaćin je pozdravio vojsku i časnike. Biskup Bogdan progovorio je o veličini žrtve za druge. Vojnici su sudjelovali u liturgiji, u čitanjima i  posluživanju kod oltara. Na kraju je vojni dekan Mandura zahvalio svima koji su dali doprinos da ovo hodočašće uspije. A takvih je puno. Vojni orkestar je odsvirao hrvatsku himnu a rastali smo se pjesmom “Zdravo Djevo”. Bilo je ugodno i lijepo biti sudionik ovog hodočašća i misnog slavlja. Ponosni smo na našu vojsku koja uživa ugled u narodu. Ova je vojska nastavak one hrabre vojske koja je stoljećima branila svoja ognjišta i istovremeno branila Europu. U prvim redovima primijetili smo roditelje čiji su sinovi poginuli u Domovinskom ratu. Tako je Krbavska bitka zapravo našla nastavak u minulim stoljećima do domovinskog rata koji je okrenuo novu stranicu hrvatske povijesti. Naša vojska ne samo da je jamac sigurnosti građana ove zemlje nego ona sudjeluje i u mnogim mirovnim akcijama. Dodajmo da naša vojska hodočasti svake godine u Lourdes gdje je prepoznata i prihvaćena s velikim simpatijama.

090916b

 

090916c

Križni put

090916f

Na misi u crkvi na Udbini

090916g

Roditelji čiji su sinovi poginuli

090916e

Četvorica biskupa s vojnim kapelanima

090916h

On je stajao mirno duže od sat vremena

090916i

 

090916j

 

090916k

Diskretna prisutnost vojne policije

090916d

Biskupi i vojni kapelani

 

                    †

Preminula je u 82. godini života MARE CINDRIĆ iz Sastavka 149. Bit će pokopana u Lađevcu sutra 10. rujna u 16 sati. Za njom tuguju sinovi Mirko, Ivica i Milan te kćerke Jelena i Nevenka s obiteljima

Jučer je u karlovačkoj bolnici preminuo  MIRO NIKOLIĆ, sin Ivanov, iz Vaganca. Doznajemo da će biti pokopan u Njemačkoj gdje je proveo veći dio života s obitelji.