Križevo u Vagancu, Ogulinu, Perušiću, Prozoru – Preminula Mare Matešić iz Slunja

14 ruj

Uz današnji blagdan Uzvišenja sv. Križa vezane su brojne predaje, ali i neki zapisi u povijesnim kronikama. Prema najproširenijoj predaji carica Jelena, majka rimskog cara Konstantina, odlučila je pronaći Isusov križ. Uputila se na Golgotu i tamo pronašla tri križa. Da bi saznala na kojem je od ta tri križa bio razapet Isus, pronašli su teško bolesnog čovjeka, koji se približio križevima i doticao ih. Dotaknuvši jednoga od njih ozdravio je, te su zaključili da je upravo to bio Isusov križ. Tada su komadiće sv. Križa poslali u crkve po svijetu da se čuvaju i štuju. No, istinski i liturgijski i biblijski izvor blagdana Uzvišenja sv. Križa je vazmeno otajstvo. Sv. Ivan promatra Kristov Križ kao proslavljenje, uzdignuće. Zato je Križ znak potpunog lišavanja božanstva Sina Božjega, križ je svjedočenje ljubavi Božje prema čovjeku; znak pobjede nad zlom a to znači znak oslobođenja; znak je kršćanske nade u konačnu pobjedu. 

Danas slave Uzvišenje sv. Križa mnoge župe u Hrvatskoj. U Gospićko-senjskoj biskupiji ovaj blagdan slave kao svoga zaštitnika župe Vaganac, Ogulin, Perušić i Prozor kod Otočca. Danas će Vaganac biti u centru slunjskog kraja: misa je u 12 sati u novoizgrađenoj crkvi, trećoj u jednoj generaciji! Dakle, pođimo danas u Vaganac!

1409153b

Crkva sv. Križa u Vagancu

                      †

Preminula je MARE MATEŠIĆ r. Bogović iz Slunja: Rođena je 1935. Vjenčala se 1955. s Franjom Matešić s kojim je podigla četvero djece: Kata, Nikola, Josip i Mijo. Suprug Franjo preminuo je 1999. Mare je bila dobra vjernica. U bolesti je primila svete sakramente. Bit će pokopana na slunjskom groblju 15. rujna u 16 sati. Za njom tuguju kćerka Kata, sinovi Nikola, Josip, Mijo te brojna rodbina. Pokoj vječni daruj joj Gospodine!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mare Matešić (1935-2016)