Nezaboravno slavlje Križeva u Vagancu – Slovaci mole za Hrvatsku

14 ruj

Blagdan Uzvišenja sv. Križa odabraše Vagančani za svoga zaštitnika. A vaganački križ rušen je ne jedamput ali svaki put se ponosno opet dizao. Ovo je treća crkva u jednoj generaciji koja se dizala iz ruševina. Današnja crkva u centru mjesta ulijeva sigurnost i ona je vertikala koja smrtne ljude povezuje s nebom i ona je Božji poljubac ovom puku…Lijepi i više ljetni dan privukao je Vagančane raspršene po svijetu i drage goste…U 12 sati počela je najjača molitva ili gozba ljubavi, misa. Misu predvodi vlč. Dino Rupčić, župnik u D. Lapcu i Zavalju. Oko njega je 9 svećenika. Narod je ispunio crkvu. U prvim redovima ističe se grupa žena u narodnim nošnjama. Za orguljama g. Petar Hodak. Pjesma je ispunila crkvu. Propovjednik uvodi narod u mudrost križa. Umiranje za drugoga, život za drugoga put je k uskrsnuću. Trenutak pričesti vrhunac je gozbe ljubavi. Narod je primao hranu besmrtnosti. Na kraju mise župnik vlč. Mile Šajfar mogao je zahvaliti svima koji su svojim odazivom dali udio ovom slavlju. Druženje se nastavilo pred crkvom. Neki su se zagrlili nakon što se dugo nisu vidjeli. Zasvirale su tambure (grupa mladih iz Korenice). Među narodom je načelnik općine Plitvička Jezera/Korenica/ g. Boris Luketić. Jednostavno je sa svojim narodom. Posebnu je pažnju privukao Đuka Luketić iz Rastovače sa svojim konjima. Drži ih jednostavno zato što ih voli.

Svećenici su ostavili narod oko crkve i povukli se u kuću Marijana Kukuruzovića gdje su im domaćini priredili okrepu. Blagovanje u miru i prijateljstvu uz razgovor ugodni. Čuju se mnoge sitnice koje život čine lijepim. Tako doznajemo da je pokojni Ilija Kukuruzović otišao u Ameriku ali ne brodom nego je prešao preko zaleđenog mora u Aljasku! Znači da je morao proći kroz Sibir. Ovo nas samo podsjeća na Vagančane koji su odlazili u druge zemlje i krajeve ali ih je u Vagancu ostajalo dovoljno. Odlazili su ali su se i vraćali bar za blagdane, posjećivali grobove….Crkva im je bila najdraže mjesto susreta.

1409161b

Trenutak Pričesti

1409161c

Crkvu je ispunila pjesma

1409161d

 

1409161e

Na oltaru je 10 svećenika (deseti iza objektiva)

1409161f

Oni vole narodnu nođnju

1409161g

Tambure su zasvirale pred crkvom

1409161h

Što li će biti od ovog djeteta!

1409161i

Načelnik općine Boris Luketić sa svojim narodom

1409161j

Đuka iz Rastovače došao se pohvalit sa svojim konjima

Slovaci mole za Hrvatsku! – Molitvena inicijativa “Iz srca Europe” pokrenuta je u povodu Slovačkog predsjedanja Vijećem Europske unije, od 1. srpnja do 31. prosinca.
Svaki tjedan moli se na nakanu jedne od članica Europske unije. Od 12. do 18. rujna moli se za Hrvatsku. Inicijativu podupire Slovačka biskupska konferencija, a moli se u župama, udrugama i zajednicama.
U molitvama se tako upućuje zahvala Bogu za Hrvatsku, koja je često odredište slovačkih turista. Zahvaljuje se i moli za hrvatske građane da imaju snage svjedočiti Krista. Moli se za zaštitu obitelji i braka, za sve građane koji pate, a posebno za branitelje. Moli se i da školstvo djecu vodi prema pravim moralnim vrijednostima, kao i za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da pravedno i pametno vodi svoju zemlju.
Više o inicijativi na mrežnoj stranici http://www.zosrdcaeuropy.sk/.