Danas Gospa Žalosna – Sajam u Slunju – Preminula Milka Jurčić

15 ruj

Danas je blagdan Blažene Djevice Marije Žalosne ili Gospa Žalosna. Pobožnost prema Mariji u ovakvom obliku nastala je u srednjem vijeku u Njemačkoj, a potom se proširila po cijeloj Crkvi. Blagdan ima biblijski temelj u proroštvu starca Šimuna Mariji da će joj mač probosti dušu. Tako je kod Isusova prikazanja u hramu naviještena njegova muka. Marijaa kao majka Isusova najviše je osjetila i doživjela njegovu muku i patnju na križu. Danas župa Mrkopalj slavi Gospu Žalosnu kao svoju zaštitnicu. U Mrkoplju se nađe mnogo hodočasnika iz Gorskog Kotara i Primorja.

150916c

Danas je sajmeni četvrtak u Slunju. Lijepi sunčani dan s mirisom jeseni. Svaki dan je više suhog lišća na stablima i pod stablima…Prošetali smo po sajmu i zabilježiti nekoliko snimaka za naše vjerne čitatelje. Popili smo kavu u društvu, nasmijali se i susreli mnoštvo prijatelja. Neke vidimo svaki dan i ne dosade nam kao što kruh ne dosadi, a neke vidimo povremeno ili rijetko pa je takav susret nabijen emocijama.

150916d

Prijatelj kaže da mu je najljepše vidjeti majku s djetetom u šetnji ili trudnicu

150916e

Gužva danas u sajmu

150916g

U sajam dođu stariji i mlađi, djeca mala i velika

150916f

Novo kameno stubište prema srednjoj školi u  Slunju u završnoj je fazi: danas je gradonačelnik Jure Katić obišao gradilište i prošetao novim stubama

150916j

Vlado Butina svakog četvrtka svojim objektivom iznenadi ljude u hodu: na njegovim fotografijama čita se žurba, zabrinutost, smijeh tuga, umor…

 

Poginuo 59-godišnji muškarac kod Udbine – U utorak 13. rujna u 8.50 sati na dionici državne ceste broj 1, kod mjesta Pećani, prijevoj Gorica, općina Udbina, dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom. Prometna nesreća dogodila se kada je 20-godišnjak iz Vrginmosta upravljajući teretnim automobilom zagrebačke registracijske oznake, za vrijeme smanjene vidljivosti zbog magle, iz smjera Udbine u smjeru Korenice, u blagom desnom zavoju udario u zaustavljeni osobni automobil u istoj kolinčkoj traci, koji nije bio označen trokutom, gospićke registracijske oznake, kojim je upravljao 59-godišnjak iz Korenice. Uslijed zadobivenih ozljeda, 59-godišnji vozač osobnog automobila je preminuo na mjestu događaja, dok je 58-godišnja putnica iz osobnog automobila, također iz Korenice, lakše ozlijeđena. Očevidom je rukovodila općinska državna odvjetnica iz Gospića, koja je izdala nalog za provođenje obdukcije preminulog.

                      †

U 71. godini života preminula je MILKA JURČIĆ iz Tatar Varoša 123. Pogreb u petak 16. rujna u 16 sati na groblju u Cvitoviću. Za njom žale sin Ivan i kćerka Bare s obiteljima i rodbina. Počivala u miru Božjem!

150916h

Danas u 16 sati na slunjskom groblju uz veliko mnoštvo naroda iskazana je počast ukopa Mari Matešić

150916i

Zalaz sunca večeras