Danas u Slunju otvaranje izložbe Nikole Turka – Druga knjiga Damira Jelića- Umrla u 107. godini s. Florencija

16 ruj

Danas treba svakako obratiti pažnju na jedan kulturni događaj u Slunju: OTVORENJE IZLOŽBE PROF. NIKOLE TURKA  pod nazivom ‘MOME SLUNJU U ČAST”. Otvaranje izložbe u 19 sati u galeriji Pučkog učilišta u Slunju. Zanimljivo da je Nikola Turk rođen i kršten u Slunju a sada je u 87. godini života. On je športaš, planinar, umjetnik, autor više knjiga. On će osobno sudjelovati u otvaranju izložbe i predstavljanju svoje knjige. Dodajmo da sutra u 19 sati u župnoj crkvi u Slunju nastupa Sandra Bagarić. Povod je 20. obljetnica nastupa u slunjskoj crkvi Ljiljane Molnar Talajić.  
Izložba Nikole Turka ostaje otvorena do 2. listopada 2016. godine.

280816g

Prof. Nikola Turk (lijevo) s Brankom Pejnovićem u slunjskoj crkvi

160916b

Druga knjiga karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića – Nakon što je napisao razmišljanja o molitvi “Oče naš”, Damir Jelić napisao je i razmišljanjima o “Deset Božjih zapovjedi”, objavljenih u iznimno bogato ilustriranom knjiškom izdanju. Predstavljanje knjige “10 zapovijedi” karlovačkoga gradonačelnika održano je 14. rujna u prepunoj velikoj dvorani Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. O knjizi su, uz autora, govorili zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, koji je napisao predgovor knjizi, te grafički urednik Zvonimir Gerber koji je okupio poznate i ugledne fotografe. U glazbenom dijelu sudjelovali su Slavko Nedić, porinovac, Lucija Klarić, mezosopranistica te Magdalena Stipković, pijanistica. Program predstavljanja vodila je Diana Tikvić, voditeljica na Laudato TV i HKR-u. Na početku okupljene je pozdravio mons. Antun Sente, rektor svetišta, zahvalivši autorima teksta, fotografija, tiskari Pečarić-Radočaj, lektorici Aniti Klarić, koji su se svi odrekli svojih honorara u korist Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Rektor je ujedno najavio nosač zvuka – CD na kojem Jelićevo promišljanje o 10 zapovijedi interpretira Robert Kurbaša, a glazbu potpisuje Slavko Nedić.

Slikovni rezultat za damir jelić

Slavlje blagdana Uzvišenja sv. Križa u Ogulinu – U Ogulinu je svečano proslavljen blagdan Uzvišenje sv. Križa 14. rujna, nebeski zaštitnik župe kao i Dan grada Ogulina. Misno slavlje je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak u suslavlju župnika i dekana ogulinskog preč. Roberta Zubovića kao i brojnih svećenika Ogulinskoga dekanata. Slavlju je prethodila procesija ulicama grada u nazočnosti brojnih laičkih udruga i društava kao i predstavnika policije, vatrogasaca, lovaca, HGSS-a, biciklista i Frankopanske garde.

Na misi se vjernicima obratila vrhovna poglavarica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova Nives Stubičar koja je podsjetila na djelovanje redovnica 60 godina u Ogulinu. Grad Ogulin dodijelio im je upravo za 60-godišnje služenje u Ogulinu priznanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ogulinska župa crkva sv. križa

 

Umrla č.s. Florencija u 107. godini života – Na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna, u samostanu sestara u Đakovu u 107. godini života preminula je s. Florencija (Ika) Veršić, najstarija sestra Družbe. Rođena je 10. kolovoza 1910. godine kao treće od jedanaestoro djece Ive i Kate u Vinjercu kod Zadra. Po završetku 6. razreda osnovne škole njezina teta i fra Bernardin iz Zadra govorili su joj o samostanu u Đakovu, gdje su primali i mlađe djevojčice za daljnje školovanje. Odmah se oduševila idejom te kao 13-godišnjakinja pošla u Đakovo, ondje nastavila školovanje i završila četiri razreda Ženske građanske škole. “Zadovoljna sam svojim životom i uvijek bih sve ponovila. I opet kažem – na svemu zahvaljujem dragom Bogu. On zna sve o meni i mom životu. Njemu ne treba bilježnica i olovka kao meni ako hoću nešto zapamtiti. Po onom što zna, on će i suditi” – izjavila je sestra Florancija kad je slavila obljetnicu zavjeta.