25. nedjelja: istina o nama – Krštene Vita i Emili

18 ruj

Evanđelje koje se danas čita opet nas iznenađuje. Isus govori o upravitelju nekog imanja koji je načuo da će biti otpušten. On ne protestira, ne ljuti se i kao da priznaje da je zabrljajo. Ali je domišljat. Svim vlasnikovim dužnicima otpisuje polovicu duga ili više i time ih “kupuje”. Osigurao je sebi život  na pomalo lukav način. Taj je upravitelj pohvaljen upravo zbog domišljatosti. Neki će pomisliti da Isus time potiče mito i korupciju u društvu. Ni govora! Isu hoće reći da smo mi upravitelji dobara. Sve smo primili. Pa i oni koji su zaradili i stekli veliki kapital postigli su to jer su primili darove kojima su se služili. Nego Isus nas uvodi u istinu o nama. A jedina istina je da ćemo leći na odar, možda će nam prekrižiti ruke i staviti nas u lijes. Polazeći od te istine trebamo se ponašati kao ovaj upravitelj iz evanđelja: sredstvima i darovima zaslužiti vječnost, Božje kraljevstvo. Jednostavno, čovjek može napraviti dobar posao: služeći se onim što nije naše možemo zaraditi vječnost! Ili drugačije rečeno: s tuđim ulogom možemo postići vječnost! Ovo je ponuda koja se ne ponavlja. Nažalost čovjek u svojoj oholosti može biti zaslijepljen: smatrati sebe gospodarom darova koje je primio, ignorirati onoga koji mu je darove dao. Ali, dolazi istina. Ponuda da primljenim darovima zaslužimo vječnost ima svoj vijek trajanja. Vjernici se nedjeljom okupljaju na gozbu ljubavi u kojoj je zahvala za darove na prvom mjestu. Naviještena Božja riječ podsjeća nas na darove, na ono što zaboravimo u brigama životnim, oslobađa nas od zatrovanosti srca, oslobađa od robovanja idolima ovoga svijeta…

Iako je sinoć bila puna slunjska crkva vjernika jutros je na ranoj misi opet ispunjena crkva. Roditelji prate svoju djecu koja se pripremaju za Prvu Pričest. Roditelji su prvi vjeroučitelji ne samo u teoriji nego i u praksi.

180916e

Jutarnja misa u Slunju

Krštene Vita i Emili – Druga misa u slunjskoj crkvi u 11 sati. Pola sata prije mise pripremimo tehniku za izravni prijenos mise. Ova je praksa već ustaljena i mnogima, prvenstveno bolesnima, ovaj prijenos mise znači beskrajno puno. Ali, ova misa u 11 sati bit će zapamžena po dva krštenja. Postali su djeca Bpžja Vita Smolić i Emili Nikolić. Vita je prvo dijete Viktora i Marcele Smolić iz Slunja. Krsni kumovi bili su Ivana i Tomislav Magdić iz Slunja. Druga djevojčica Emili prvo je dijete Karla Nikolića (rodom iz Vaganca) i Sanje. Krsni kumovi bili su Nikola i Tanja Štefanac. Krstio ih je župnik Mile Pecić. Ovoj se djeci raduje ne samo obitelji u kojima su rođene nego i čitava crkva.

180916d

 

180916b

180916a

Na kraju snimak za dugo sjećanje