Gospić: sjednica Prezbiterskog vijeća

22 ruj

Danas u 9.30 sati počela je sjednica Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije. Prisutne vijećnike pozdravio je biskup mons. Zdenko Križić i predao vođenje sjednice mons. Marinku Miličeviću, kancelaru biskupije. Dakako, sjednica je počela molitvom Trećeg časa brevijara. Zapisnik sa prošle sjednice pročitao je mons. Mile čančar. Nakon kratke diskusije biskup mons. Zdenko Križić iznio je stanje u biskupiji, bar neke elemente. Personalne promjene već su poznate pa ih je samo ponovio. Neki su se svećenici vratili u svoje biskupije ili redovničke zajednice nakon odrađenog mandata u ovoj biskupiji. Biskup je predložio vraćanje dana hrvatskih mučenika na Udbini na prijašnji datum (subota iza Krbavske bitke). Vijećnici su nakon diskusije prihvatili prijašnji datum proslave. Potom je stavio na razmatranje osnivanje župe D. Lapac. Dosadašnja župa Borićevac ostaje crkveno-pravno i dalje a D. Lapac bi bio nova župa. Logika života traži da upravo tamo gdje je većina vjernika bude župa. Vijećnici su podržali ovaj prijedlog.

Biskup je upozorio da se treba slaviti euharistija svaki dan u župama gdje rezidira župnik. Zatim, svaki bi svećenik trebao obaviti duhovne vježbe svake godine. Predložio je susrete s mladima, s roditeljima i djecom bar u većim župama.

Mons. Tomislav Šporčić predložio je pastoralni plan za iduću godinu koja bi bila pod geslom “Godina ljudske patnje”. Susreti s raznim kategorijama vjernika već su se uhodali pa su samo prilagođeni novom kalendaru. Nastavit će se i dalje tečaj za teološku kulturu laika u Otočcu.

Slijedila su izvješća:  kancelarije  preč. Marinko Miličević, Katehetskog ureda – preč. Nikola Turkalj.  Dali su i svoja izvješća i voditelji pojedinih povjerenstava: Povjerenstvo za duhovna zvanja – izvjestio preč. Marinko Miličević, Povjerenstvo za ministrante don Anđelko Kaćunko; Povjerenstvo za pjevačke zborove mons. Mile Čančar; Povjerenstvo za župna pastoralna vijeća  i Povjerenstvo za obiteljski pastoral mons. Tomislav Šporčić; Povjerenstvo za medije mons. Mile Pecić. Sjednica je završila oko 13 sati. Vijećnici su se s biskupom zadržali u biskupiji na okrepi.

220916b

 

220916c

 

220916d