Rijeka: teološko-pastoralni seminar

28 ruj

Teologija u Rijeci i ove je godine organizirala seminar za svećenike i redovnike Riječke metropolije u Rijeci. U 9 sati počeli su se okupljati svećenici i redovnici iz Istre, Krka i otoka, iz župa Gospićko-senjske biskupije i iz Rijeke i Gorskog Kotara. O važnosti ovog seminara govori prisutnost četvorice biskupa: domaćin nadb. i metropolit mons. Ivan Devčić, porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša, krčki biskup mons. Ivica Petanjak, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić i biskup u miru mons. Mile Bogović.

Tema seminara je Godina milosrđa. Milosrđe je bit Božjeg odnosa prema čovjeku a onda je ono nezamislivo i u ljudskim odnosima. Međutim Božje se milosrđe ne smije zloupotrijebiti. Kakvo bi to bilo milosrđe ako je žrtva ponižena i uvrijeđena a počinitelj prođe jeftino? Božje zapovijedi nisu dokinute: one i dalje ostaju putokaz u životu. Milosrđe se ne može zamisliti bez istine i pravednosti. Walter Kasper lucidno primjećuje: “Pravednost je najniži stupanj milosrđa, a milosrđe najviši stupanj pravednosti”. Milosrđe bez pravde odvelo bi nas u razvratnosrt a pravda bez milosrđa vodi u okrutnost.  Teološko promišljanje o odnosu milosrđa i istine bilo je i tema na ovom seminaru. Pogotovo kad ovaj odnos nije jasan. Kako pomiriti Isusovo milosrđe i Isusa koji će suditi živima i mrtvima po djelima njegovim? “Ako gledaš na bezakonja, Gospodine, Gospodine tko će opstati” pita se psalmista.

Problem crkveno vjenčanih, rastavljenih i ponovno vjenčanih, ne može nas ostavti ravnodušnima. Enciklika pape Franje “Amoris letitia” baca novo svjetlo na ovaj problem ali jesmo li je ispravno razumjeli? Tako je dr. Božidar Mrakovčić govorio o Božjem milosrđu i Božjoj srdžbi u Bibliji. Dr. Josip Grbac o milosrđu i istini u odnosu na rastavljene i ponovno vjenčane u pobudnici pape Franje “Amoris letitia”. Dr. Stjepan Baloban govorio je o milosrđu i pravednosti u socijalnom nauku Crkve. Mons. dr. Mile Bogović govorio je o uzrocima podijeljenosti suvremenog hrvatskog društva i pitanju odnosa prema vlastitoj prošlosti. Dr. Tonči Matulić govorio je o Crkvi u Hrvata u Godini milosrđa pred izazovom podijeljenog društva: zahtjev i mogućnosti njezina doprinosa pomirenju. Dr. Jerko Valković govorio je o milosrđu u medijskom prostoru: utopija ili stvarnost. Dr. Ante Vučković govorio je o milosrđu i vjernosti istini u ispovjednoj praksi. Povlašteno mjesto dijeljenja Božjega milosrđa svakako je sakrament ispovijedi. Na što svećenik treba pripaziti da ispovijed bude istinski susret s milosrdnim Ocem, ali ne nauštrb istine?

Svećenici su, nakon odslušanih predavanja i diskusije, otišli u svoje župe a da nisu doznali nešto posve novo. Postavljena su mnoga pitanja ali odgovori nisu jasni. Zapravo crkva ne mijenja radikalno svoj poklad vjere. Ona ga brižno čuva ali to ne znači da nema srca za potrebe suvremenog svijeta. Ona nikad ne smije ostaviti čovjeka u beznadnoj situaciji. Na koncu svatko ima pravo u smrtnoj opasnosti dobiti sakramentalno pomirenje i oproštenje.

280916c

Svećenici pomno prate izlaganja

280916d

Predavači su iz Rijeke, Zagreba, Đakova…

280916e

Posjetili smo starije i nemoćne svećenike u svećeničkom domu: na snimku legendarni župnik iz Like /Lički Osik/ vlč. Alojz Kukec sa sadašnjim župnikom Lukom Blaževićem

280916b

Zgrada teologije u Rijeci u kojoj djeluje i Katolička osnovna škola

 

 

.