Danas sv. Mihovil -Zaštitnik policije – Zbor u Drežniku – Preminuo Janko Magdić

29 ruj

Danas crkva slavi ne samo sv. Mihovila nego i još dvojicu arhanđela: Gabrijel i Rafaela. Dakle, crkva slavi zajedničkim blagdanom ova tri arkanđela, poslanika Božja. O njima govori sv Pismo. Sv. Mihael znači: “Tko je kao Bog?”. Arkanđeo Mihael se u Sv. Pismu spominje pet puta, najviše u Knjizi proroka Daniela. Posebno je značajan tekst u Knjizi otkrivenja (Otk 12,7-9). Liturgija ističe trostruku djelatnost arkanđela Mihaela: on je borac, molitelj i pratilac. Gabriel znači: “Bog je jak”, i on se spominje u Sv. Pismu, u Knjizi proroka Daniela (usp. 8,16-26). Posebno je značajna njegova uloga: on naviješta utjelovljenje Sina Božjega (Lk 1,26-38). Pio XII. ga je proglasio zaštitnikom telekomunikacija: telegrafa, telefona, radija i televizije. Rafael znači: “Bog iscjeljuje, liječi”, a veoma je prisutan u Knjizi o Tobiji. Liječi Tobiju i Saru. Zaštitnik je putnika.

Sv. je Mihovil zaštitnik mnogih župa ili su mu posvećene mnoge kapele, podignuti oltari. Tako danas  sv Mihovila kao svoga zaštitnika slave župe Dabr, Lovinac, Mrežnički Brest, Ramljani, Tržić-Kamenica, Vratnik. U našem slunjsko-plitvičkom kraju sv. Mihovil se slavi u Drežniku /danas misa u 12 sati/. U Riječkoj nadbiskupiji župa posvećena sv. Mihovilu je župa Jelenje (Grobničko polje). Zanimljivost je da je u ovoj župi rođena predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja će se danas pridružiti slavlju sv. Mihovila.

Danas policija slavi svoj dan – dan policije!

U župnoj crkvi u Slunju misa je danas u 18 sati!

Posebno je simpatična kapela sv. Mihovila u Šušnjari (Nikšić-Slunj). Ova je kapela podignuta u 18. stoljeću među vinogradima. Kad se bralo grožđe ljudi su se okupljali na blagdan sv. Mihovila na misu i slavlje. Vinograda je nestalo ali je okupljanje u ovoj kapeli i oko kapele ostalo. Slavlje u ovoj kapeli prenosi se u nedjelju: ove godine to je 2. listopad u 14 sati. Misu će predvoditi biskup u miru mons. Mile Bogović.

Čestitamo svima onima koji slave danas imendan: Mihovil, Mihaela, Mile, Mijo, Milan. Mićo, Mijat…

290916a

Danas je Dan srca i Dan posvećen starijim osobama. U slunjskom parku  Crveni križ, policija, vatrogasci ponudili su lepršav program koji je okrenut prema starijim osobama. Tako su mogli izmjeriti tlak, šećer u krvi…Marljive gospođe iz Dnevnog boravka izložile su svoje rukotvorine. Danas je sajam u Slunju pa su mnogi iskoristili priliku da izmjere tlak ili šećer u krvi…

290916c

 

290916b

                  †

Preminuo je JANKO MAGDIĆ u Winnipegu (Kanada) 27.09.2016. Rođen je 1939. u D. Taborištu 143. Sa suprugom Maricom podigao je troje djece (sin Pitter stradao u prometu). Bit će pokopan u Winnipegu u petak 30.10. 2016 u 14 sati (po kanadskom vremenu). Za njim žale supruga Marica, sinovi Ivan i Tomislav i ostala rodbina. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

2909165

Janko Magdić (1939-2016)