Danas sv. Jeronim – Sutra u Slunju predstavljanje knjige Damira Jelića

30 ruj

Danas je spomendan Svetog Jeronima koji se ubraja među najznačajnije osobe cjelokupne crkvene povijesti. Crkveni je naučitelj i jedan od četiri crkvena oca Zapadne crkve. Rođen je oko 345. godine u Stridonu, mjestu koje se nalazilo na granici Dalmacije i Panonije. Gdje je to bilo, do danas još nije točno utvrđeno, a neki su mišljenja da je to u okolici današnjeg Tomislavgrada. Studirao je u Rimu gdje je postao svećenik. Zbog svoje teške naravi i ‘dugog i oštrog jezika’ iz Rima je otišao u Halkidsku pustinju u Siriji. Poznata je uzrečica koja se njemu pripisuje: “Parce mihi Domine quia Dalmata sum!” (Oprosti mi Gospodine jer sam Dalmatinac).

Danas nam je podaren još jedan divan dan Miholjskog ljeta koje ima posebnu draž. U vrtovima i šumama svaki dan nas obdari novim nijansama boja lišća na stablima…U slunjskom parku rado zastanu djeca i odrasli, majke s djecom u kolicima…Oko 12.30 sati policija je velikom brzinom sa sirenom i rotirkom odjurila iz Slunja prema Rakoivci. Doznajemo da je u pitanju prometna nesreća. Oko podne zapuhao je južni vjetar a znamo iz iskustva da južina iritira ljude i da je više prometnih nesreća upravo kad je južina. 

Sutra predstavljanje knjige Damira Jelića u Slunju – Skrećemo pozornost na sutrašnje predstavljanje knjige Damira Jelića (karlovački gradonačelnik) u Slunju  u 19 sati. Ovo je autorova druga knjiga (prva je pod naslovom “Oče naš”). Na 140 stranica i s isto toliko fotografija autor obrađuje Dekalog ili Deset zapovijedi koje su jedan od stupova ljudske civilizacije. Deset zapovijedi je upisano u srce svakoga čovjek: Stvoritelj ih je utkao u jezgru ljudskog bića. Pojava diktature relativizma vraća nas na 10 zapovjedi kao jasne znakove koji nas oslobađaju. Upravo tako: zapovijedi nas ne ograničuju kao što nas prometni znakovi ne zarobljavaju nego štite od provalije. Autor jednostavno u svjetlu Božjih zapovijedi promišlja naše vrijeme. Knjiga je razumljiva svakom čitatelju i ne treba nam neka posebna teološka naobrazba da bi je s razumijevanjem čitali.

U predgovori biskup Šaško kaže: “Ovdje je jedan čovjek rasprostro svoje misli i srce na način da nam Zapovijedi postanu bliže, da svatko od nas o njima razmišlja. Izložio se kao otac, kao gradonačelnik, kao političar da bude dio Dvodijelnoga ogledala koje trak Božjega svjetla traži i odražava u svakom čovjeku. U tome razgovoru duša iskreno smijemo zavapiti psalamskim riječima: „O, kad bi čvrsti bili putovi moji da tvoja čuvam pravila! Neću se postidjeti tada kad budem pazio na zapovijedi tvoje.” (Ps 119, 5-6). I kada započnemo čitati, sjetit ćemo se prve i ostalih zapovijedi, ali ne smijemo zaboraviti da je prvi grijeh – kako zapisa Solženjicin – zaboraviti Boga; ostali su grijesi posljedica toga prvoga. A bez Boga ni ljubav nema okusa te ostaje tužnom prosjakinjom pred zidom konačnosti.”

Dakle sutra u subotu 01.09.2016. u 19 sati u Slunju u župskoj dvorani predstavljanje knjige Damira Jelića “Deset zapovijedi”.

 

 

300916