Slunj: slavlje Miholja u Šušnjari

2 lis

Jutros je počela padati slaba kiša u slunjskom kraju. Kišobran je, nakon niza sunčanih dana, trebalo uzeti u ruke. U Slunju se slavi jutarnja misa u 8 sati, a u 11 sati misu prenosi izravno Radio Slunj. Župnik je pozvao vjernike u Šušnjaru gdje se nalazi kapela sv. Mihovila. Kiša ne prestaje padati. Silazak s državne ceste nakon Nikšića. Neki su odmah tu parkirali vozila i uputili se pješice prema kilometar udaljenoj kapeli. Hrabriji vozači usudili su se popeti automobilom. Uspon je dosta strm, cesta je mokra. Nadstrešnica koja je izgrađena prošle godine opravdala je svoje postojanje. Ovaj je put na ovom slavlju  po prvi puta jedan biskup: mons. Mile Bogović (biskup u miru). Kiša je mnoge ostavila kod kuća. Ipak, ovo će slavlje biti zapamćeno kao neponovljivo. Biskup je govorio narodu iz povijesnog pamćenja. Ime sv. Mihovila znači “tko je kao Bog”. Mi nastavljamo zadaću sv. Mihovila: ostajemo vjerni Bogu i u teškoćama života – istakao je biskup. Narod je pod kišobranima stajao oko oltara i molio, pjevao i slušao navještaj Riječi. Uz biskupa i slunjskog župnika misi se pridružio i rakovački  župnik vlč. Andrija Kekić.

Na kraju župnik je navijestio blagoslov motornih vozila. Članovi slunjskog moto kluba “Poskok” došli su do podnožja Šušnjare ali se nisu usudili svojim velikim motorima popeti do kapele. Došli su pješice. Biskup je izmolio blagoslovnu molitvu iz obrednika: “Neka svi oni  koji se budu služili ovim vozilima svoj put svladaju  opreznom sigurnošću te tako svojom razboritošću i drugima učine  put sigurnim, bilo da idu na posao ili odmor…” Nije trebalo škropiti vozila i motore jer se Bog pobrinuo da ih poškropi blaga kiša. Na kraju su svi skupa izmolili molitvu koju nas ja mati naučila kao malu djecu. “Anđele čuvaru mili, svojom snagom me zakrili…” Dobri ljudi priredili su gulaš za sve i ponudili sokove i dakako čašicu rakije. Vrijedne domaćice izvadile su iz svojih torba toplu masnicu. Tamburaši su zasvirali kiši usprkos. Dogodilo se čudo obilja: svatko je nešto ponudio i nastalo je obilje. Ipak, pojedinci su se trudili više nego ostali u uređenju oko9liša. Trebalo je pokositi travu, popraviti put, pripremiti gulaš, sokove…Nek ih Bog blagoslovi!

0210161b

Misa pod kišobranima

0210161c

Neki su ulovili mjesto pod šatorom

0210161d

Gulaš za sve

0210161f

Tamburaše je pozdravio i biskup

0210161g

Vlč. Andrija Kekić stigao je svojim mopedom iz Rakovica na Šušnjaru. Ovo je sitnica za njega ako podsjetimo da je mopedom vozio u Rim i natrag!

 

0210161h

Biskup i svećenici pridružili su se ukusnom gulašu

0210161e

Slunjski bikeri s biskupom /na Šušnjari/