Stigle jesenske ledene kiše – U petak 7. listopada komemoracija u Vagancu

3 lis

Jučerašnji dan samo je bio priprema za dolazak ledenih jesenskih kiša. Noćas je čitavu noć padala kiša popraćena grmljavinom u slunjsko-plitvičkom kraju. Jutros je tamno, brda su sakrivena u magli, obilna kiša pada i jesen je stigla u svom pravom izdanju. U prostorijama gdje boravimo ili radimo dobro dođe peć na drva ili bar grijalica.

031016b

Šume neprimjetno mijenjaju boje

 

031016d

Još nisu nastupili mrazevi  pa cvijeće i dalje igra igru boja i mirisa

Mjesec listopad, kad se beru plodovi, priprema zimnica, vjernici se okupljaju na moljenje krunice. Šaptanje ove drage molitve u zajednici ima veliku snagu. Tako će se u određeni sati okupljati vjernici po našim župama. U Slunju u 17.30 sati molitva krunice a u 18 sati misa. Mogućnost ispovijedi svaku večer pola sata prije mise.

Sjećanje na stradanje Vaganca i ostalih plitvičkih sela – Proteklo je 25 godina otkako je Vaganac i plitvička sela Smoljanac, Rastovača, Korana, Poljanak… opustošeni i razoreni, narod protjeran a tko se usudio ostati kod svoje kuće završio je u ruševinama ili je ubijen. Napad je počeo 8. listopada u ranim jutarnjim satima. Pobunjeni Srbi uz podršku zloglasne JNA udarili su svim ubojitim sredstvima na ovo malo selo. Branitelji, zapravo grupa mještana, hrabro se oduprla. Pomoć nije mogla doći jer je trebalo braniti dugu crtu obrane slunjskog kraja. Zaštićeni tamom noći branitelji s narodom povlačili su se prema Drežniku pod kišom granata. Vaganac je pretvoren u buktinju. Vidjelo se iz Bihaća, Zavalja, pogotovo Drežnika kako jedno selo umire u plamenu. Slično je bilo i u Poljanku, selu Korani, Smoljancu a da ne govorimo o Rastovači. Bitka za Vaganac samo je jedna od krvavih bitaka ali će “Oluja” 1995. pomesti horde koje su sijale smrt po Hrvatskoj.

U 11 sati okupljanje pred križem u centru Vaganca. Nakon polaganja vijenaca prisutnima će se obratiti sudionici i uzvanici. U 12 sati u župnoj crkvi misa za sve poginule.

011016h

 

Vaganac

  klikni ovdje! ubdr-program_vaganac2016