Vaganac: sjećanje na poginule, razaranje i protjerivanje naroda iz plitvičkih sela

7 lis

Danas u 11 sati članovi udruge branitelja Plitvička Jezera pozvali su mještane, prijatelje i suborce u Vaganac. Razlog okupljanja: sjećanje na dramatične dane godine 1991. kad se na ovaj kraj sručila mržnja koja je iza sebe ostavljala razorene domove i ubijene starce i nemoćne. Nakon odsvirane himne g. Ivan Mateša pozvao je na minutu šutnje za poginule. Slijedilo je polaganje vijenaca. A vijence su položili rodbina poginulih, načenik općine Plitvička Jezera g. Boris Luketić, načelnik općine Saborsko, izaslanik ministra branitelja gen. Ivan Anton Žlimen, udruge branitelja, grupa Slunjana…Prisutnima se obratio naćelnik općine g. Boris Luketić koji je podsjetio na dane agresije, progona i otpora, borbe za goli opstanak. Hrvatska je danas moderna država, članica EU i NATO-pakta. Ima šanse za napredak kulturni i godpodarski. Obratio se potom izaslanik ministra branitelja general Ivan Anton Žlimen te zapovjednik obrane Vaganca Ivica Kukuruzović.

Nakon polaganja vijenaca slijedila je misa u župnoj crkvi. Misu je predvodio župnik Mile Šajfar a u homiliji progovorio je sudionik i svjedok događanja 1991. slunjski župnik Mile Pecić. “Odgovorili smo na agresiju širinom srca i hrabrošću neviđenoj u povijesti. Nitko od upućenih nije nam davao šanse. Ali nismo kapitulirali pred nepravdom…Danas su drugi izazovi ali ne smijemo pred njima pokleknuti.”

Prije dolaska u Vaganac branitelji i predstavnici općine Plitvička Jezera posjetili su spomenik u Korenici, spomenik Josipu Joviću na Plitvičkim Jezerima, spomenik žrtvama u Smoljancu i na Poljanku.

Nakon mise vrijedne domaćice priredile su zakusku za sve u župskoj dvorani.

071016b

Prije polaganja vijenaca i svijeća

071016c

Hrvatska vojska dopratila je zamjenika ministra branitelja Ivana Antona Žlimena

071016d

Predstavnici policjske uprave Lilko-senjske županije

071016e

Načelnik općine Boris Luketić obratio se prisutnima

071016g

Izaslanik ministra branitelj gen. Ivan Anton Žlimen

071016f

Misa u crkvi

071016h

Vaganac se sjeća svojih milih i dragih