25 godina vjeronauka u školama – U Slunj danas dolazi 40 sestara dominikanki

15 lis

Pred 25 godina uveden je vjeronauk u škole. Nakon prvih demokratskih izbora ponuda vjeronauka u školama bio je znak istinske demokracije. Pogrešno se misli da je katolički vjeronauk privilegiran što nije točno: glede vjeronauka sve vjerske zajednice imaju ista prava kao i katolička crkva. Ovu okruglu obljetnicu trebalo je obilježiti. Tako je u zagrebačkoj katedrali  14. listopada predvodio zahvalno euharistijsko slavlje zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, v.d. dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tonči Matulić, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK-a doc. dr. sc. Ivica Pažin, te još petnaestak svećenika. Misi su nazočili sudionici simpozija organiziranog u prigodi obilježavanje ove obljetnice.
“Stoga s radošću i sa zahvalnošću obilježavamo posljednjih 25 godina služenja Crkve odgoju i obrazovanju naše djece i mladih po vjeronauku u hrvatskim školama” – rekao je kard. Bozanić. Podsjetio je kako je vjeronauk u školama, uz iznimku komunističkog razdoblja, uvijek bio integralni dio povijesti školstva u hrvatskom narodu. “Veoma velik postotak roditelja, djece i mladih koji slobodno izabiru vjeronauk u javnim školama znak je važnosti što ga sam vjeronauk zauzima u procesu odgoja i obrazovanja” – istakao je kardinal.

Ovo dragocjeno i važno odgojno i kulturno djelovanje vrše brojni vjeroučitelji, njih oko  2.300. Treba im odati priznanje. Nekoj djeci vjeronauk je najdraži predmet. Bilo bi tužno ili da parafraziramo Solženjicina: zločin je uskratiti djeci evanđeosku ponudu u njihovom odrastanju. Neki i danas žale za vremenima jednoumlja. Oni misle da imaju monopol u svom svjetonazoru i da vjeronauk i crkvu treba otjerati iz javnosti. Svoj svjetonazor proglašavaju “znanstvenim”, jedino ispravnim, objektivnim. Svoju netoleranciju oblače u parole koje su prozirne. Vjeronauk je fakultativan predmet i roditelji odnosno učenici ga biraju. To je svojevrsni referendum koji treba poštivati.

0809161a

Po Slunju jutros:

151016b

Danas u Slunju 40 sestra dominikanki – Jutros je oblačno, povremeno padne koja kap kiše u Slunju i okolici. Danas i ovih dana događat će se štošta u Slunju. Danas će posjetiti Slunj i Rastoke sestre dominikanke koje na Plitvicama u pastoralnom centru održavaju Dan svoje zajednice. U Slunj oko 14 sati dolazi ih oko 40. Posjetit će Rastoke i dakako župnu crkvu. Sestre dominikanke (matična kuća na Korčuli) prisutne su u Hrvatskoj (u Zagrebu, Šibeniku, Korčuli…). Vode dječje vrtiće i rade kao vjeroučiteljice po školama.

Sutra u Slunj dolaze dragi gosti iz St. Mikanovaca (s autobusom na kat). Sudjelovat će na misi u 11 sati a nakon mise druženje u župskoj dvorani. Domaćini (udruga umirovljenika) priređuju im ručak.

U ponedjeljak dolaze u Slunj (na proputovanju) vjernici iz Filipina. Slavit će misu oko 14 sati u slunjskoj crkvi. Po prvi put će biti slavljena misa na filipinskom jeziku! Inače u slunjskoj je crkvi slavljena misa i na kineskom jeziku, a na talijanskom, poljskom, njemačkom, engleskom je uobičajeno.  

151016c