Zimsko računanje vremena – Pred Svisvete posjet grobljima – Ilegalni prijelaz granice

29 lis

Pred nama su mali praznici. Naime, mnogi će spojiti ovaj vikend sa svetkovinom Sviju Svetih i tako dobiti četiri dana odmora. Kroz Slunj prolaze kolone vozila prema jugu… Ovih dana mnogi obilaze groblja donoseći bukete cvijeća svojima milima i dragima. Groblja će oživjeti i na njima će se na poseban način susretati crkva na putu i ona slavna.

291016b

Većina vozila ide prema jugu (jutros u Slunju u 9 sati)

Jutros je u slunjsko-plitvičkom kraju hladno. Temperatura je oko ništice. Iz dimnjaka se vidi dim, a gdje ima dima ima i vatre. Ugodno je u toplim prostorijama. Sjetimo se onih koji nemaju drva za zimu. Pokušajmo takvima pomoći. Ima i onih koji će se smrzavati ali neće tražiti pomoć. Prepoznajmo takove i pokušajmo im pomoći.

291016c

Treba čekati autobus (jutros u Slunju)

291016d

Gdje ima dima ima i vatre

Zimsko računanje vremena – Ne zaboravima na zimsko računanje vremena. Noćas pomičemo kazaljke jedan sat unatrag. Bolje je to učiniti prije spavanja nego da u tri sata iza ponoći pomaknemo kazaljku na dva sata.

Isto tako dobro je podsjetiti vozače da u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. Inače one koji to ne poštuju čeka kazna od 300 kuna.

Četiri Sirijca kod Željave prešli ilegalno granicu – U utorak, u večernjim satima, u mjestu Željava na prostoru bivšeg vojnog aerodroma, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske zatekli su četiri sirijska državljana (18- godišnjaka, 19-godišnjaka, 20-godišnjaka i 32-godišnjaka), za koje je utvrđeno da su ilegalno prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku. Oni su uhićeni i dovedeni nadležnom prekršajnom sudu. Kažnjeni su novčanom kaznom, te će tijekom dana biti protjerani iz Republike Hrvatske – javlja PU ličko-senjska.

Maštovitost prevaranata – Da su prevaranti maštoviti to znademo ali nas svaki put iznenadi njihova drskost. Kako javlja PU karlovačka nepoznati muškarac u Karlovcu došao je k jednom 79-godišnjaku i predstavio se kao vlasnik poduzeća i nastavio da je  banka umjesto na račun njegovog poduzeća, zabunom uplatila više desetaka tisuća kuna na račun toga 79-godišnjaka. Taj stariji gospodin je povjerovao i pošao s njim u banku, izvadio sa svoga računa više desetak tisuća kuna i predao nepoznatom tipu. Naknadno je shvatio da je prevaren. Ovaj je način prijevare već zastario a prevaranti smišljaju novi!

291016

Po želji našeg čitatelja objavljujemo pjesmu napisanu u progonstvu u Karlovcu 1992. a objavljenu u zbirci “Srušeni tornjevi” 1996. autora Mile Pecića.  Dobro je sjetiti se da nismo mogli četiri godine posjetiti grobove svojih milih i dragih.

GROB MOJE MAJKE

Ne mogoh staviti cvijet

na dobre mi majke grobu

nit spustit suzu čistu

uz molitvu Svevišnjem Bogu

A dobra majka moja

strpljivo i dugo čeka

da joj donesem ružu

odnekud iz svijeta daleka

Snivaj mi dobra majko

u zemlji djetinjstva moga,

s kitom poljskoga cvijeća

do tvog ću doći groba

Karlovac, Svi Sveti 1992.